torsdag 20 augusti 2009

Firenze 2009

La Tessera del tifoso är onekligen en het potatis i Italien. För er som inte känner till det så handlar det om ett slags supporterpass som är tänkt att bli obligatoriskt för all fans till klubbar i Serie A och B. Passet kommer att vara obligatoriskt vid bortaresor, och när du går in på arenan, genom de nyinstallerade högteknologiska vändkorsen, kommer matchvärdarna, gli steward, att se om du är straffad, misskött dig i samband med någon match och såklart vem du är.

För att kunna titulera sig stolt ägare av supporterpasset och således bli en ”officiell supporter” måste man lämna in en ansökan till klubben i sitt hjärta. Klubben gör sedan en kontroll att man inte blivit straffad för våldsbrott tidigare. Har man ett förflutet där man vid något tillfälle till exempel drämt någon på truten är man rökt och det är bara att glömma passet och förmånerna som följer med det (till exempel att se sitt lag på en annan ort än den man normalt hör hemma i). Om du sedan, någon gång i livet, hamnar i trubbel med lagens högra arm blockeras passet automatiskt och det är kört för dig. Skulle klubben i sin tur missköta sig (ge pass till höger och vänster utan att göra ordentliga kontroller) riskerar den allt från böter till spel på neutral plan. Vad händer om till exempel förbundet får för sig att stänga en hel kurva på grund av att fansen har misskött sig - får laglydiga personer som har passet ändå se matchen från sin vanliga plats då? Nej.

När serien startar i helgen är Fiorentina, Udinese, Lazio, Roma och Milan först ut att testa passet. Efter en utvärdering kommer övriga klubbar att tvingas införa systemet innan den 31 december 2009. I stort sett samtliga organiserade supportergrupper i Italien är emot la Tessera del tifoso och i helgen protesterade fans från bland annat Fiorentina, Roma, Genoa och Napoli mot övervakningssystemet. Zamparini, Palermos president, går till och med så långt att han kallar la Tessera del tifoso för ”fascistiskt”. Inrikesminister Maroni svarar med att kalla Zamparini för ”obildad” och tycker att entreprenören bör läsa fler historieböcker. Han i sin tur hugger tillbaka med att han minsann älskar historia och menar på att det finns få med hans kunskaper i ämnet, och spektaklet är igång…

http://viola.blogs.eurosport.se/archive/2009/08/19/ecco-hossein-la-tessera-del-tifoso.html#comments

Inga kommentarer: